Šta su Bilološki aktivni dodaci ishrani (BAD) i kako se upotrebljavaju?

 

Biološki aktivni dodaci ishrani (BAD)  su precizno birane biološki aktivne supstance, koje se koriste kao dodatak svakodnevnoj ishrani i imaju za cilj da je obogate. To su proizvodi od prirodne sirovine biljnog , mineralnog i životinjskog porekla. Preporučuju se kao prevencija raznih hroničnih i drugih oboljenja, pre svega kao podrška aktivnosti organizma.
Hrana lošeg kvaliteta i stres osiromašuju naš organizam, ne dajući mu mogućnost da apsorbuje sve neophodne vitamine, minerale i mikroelemente. Hjihova nadoknada je veliko ulaganje u bolji kvalitet života, jer dobra ishrana, kao i genetika i stanje životne sredine jedni su od najznačajnijih faktora koji utiču na zdravlje i dug život.

Biološki aktivni dodaci ishrani nisu lek.

Biološki aktivni dodaci ne sadrže toksične materije, za razliku od lekova, koji mogu imati štetna dejstva i pomažući  jednoj bolesti, mogu isprovocirati pojavu druge. U slučaju sa oboljenjima takav rizik može biti opravdan, ali za prevenciju je bolje koristiti preparate bez ikakvih kontraindikacija.
BAD-i imaju širok spektar dejstva. Nadoknađujući manjak korisnih supstanci, sposobni su i da zaštite organizam od niza raznih oboljenja, dok su lekovi samo sredstvo osnovne terapije.

Lekovi se prepisuju za primenu, a BAD-i preporučuju.

Osnovna osobina BAD je rebalans korisnih supstanci za normalno funkcionisanje organizma. Pun rad organizma daje mu mogućnost da samostalno pobedi oboljenje ili da ga, u najboljem slučaju, potpuno izbegne.