Oksidativni proces i borba za mladost ćelija

Kao rezultat štetnih faktora koji svakodnevno utiču na naš organizam, stvaraju se slobodni radikali – molekuli koji imaju jedan ili više nesparenih elektrona i u stanju su da oduzmu elektorne drugim molekulima. Na taj način oni menjaju njihovu strukturu i hemijske osobine.


Slobodni radikali izazivaju više od 150 bolesti, među kojima su kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, različite vrste karcinoma, kao i Alchajmerova i Parkinsonova bolest.


Akumulacija slobodnih radikala u organizmu najčešće je izazvana lošim ekološkim stanjem i velikom količinom hemijskog otpada. Živimo u gradovima gde su izduvni gasovi skoro zamenili vazduh, a astma i alergija postale svakodnevica. Jedan od faktora oboljenja jeste i loš kvalitet ishrane. Meso koje svakodnevno jedemo puno je antibiotika, a povrće i voće mogu da se čuvaju mesecima.

Mnogobrojni stresovi sa kojima se skoro svakodnevno susrećemo, izazivaju kvar u normalnom radu i disanju ćelija. Osim ovih uzročnika, konstantno smo izloženi UV zračenju, a oboljenja koja se javljaju pokušavamo da izlečimo korišćenjem toksičnih lekova, koji mogu da izazovu nepredvidive situacije u organizmu.
Kako da pobedimo negativne faktore koji utiču na naše živote?


Nažalost, rešiti se svih njih u potpunosti je skoro nemoguće. Ne možemo izbeći rad na računaru, koji je u današnje vreme postao osnovno sredstvo za rad, niti se  možemo odreći drugih elektronskih uređaja kojima se svakodnevno služimo. Takođe, veoma je teško promeniti prehrambenu industriju i smanjiti količine konzervanasa, antibiotika i ostalih nezdravih dodataka. 


Da, lek protiv svih bolesti ne postoji, ali postoji realna šansa smanjiti negativan uticaj okoline redovnim korišćenjem biološki aktivnih dodataka ishrani, izvorima antioksidanata, kao što je Biodihidrokvercetin. Antioksidanti smanjuju aktivnost oksidativnog procesa i sprečavaju nastanak bolesti i starenje organizma.